Wiele osób na myśl o robakach ma fobię i jest to całkowicie zrozumiałe. Nawet małe insekty są w stanie przenosić choroby czy zarazki. Dodatkowo nikt nie chce aby miały one kontakt z żywnością, a niestety to właśnie kuchnia jest ich ulubionym miejscem do bytowania. Jeśli zauważy się robaki w kaszach czy płatkach stają się one niezdatne do spożycia. Co robić w takich sytuacjach? Jak wyeliminować plagę robaków?

Robaczki w kuchni – co jest powodem do ich występowania?

Wiele osób wychodzi z założenia, że owady w kuchni są z pewnością wynikiem zaniedbań jeśli chodzi o sprzątanie mieszkania. Otóż nie jest to główny powód, dla którego pojawiają się one w poszczególnych pomieszczeniach. Najczęściej są one transportowane wraz w kaszami, mąkami czy płatkami ze sklepu. Niestety nawet dobrze zabezpieczone pojemniki mogą posiadać w sobie białe robaczki. Nie da się tego przewidzieć, a tym bardziej sprawdzić robiąc zakupy. Nawet bardzo szczelne pojemniki mogą nie uchronić nas przed pojawieniem się nieproszonych gości. Białe larwy w domu są w stanie łatwo przedostać się przez folię, a tym samym przedostanie się do mąki nie będzie stanowiło najmniejszego problemu.

Problem posiadania robaków jest bardzo uciążliwy, gdyż w momencie wystąpienia należy praktycznie całe jedzenie wyrzucić, gdyż istnieje szansa, że białe robaczki miały z nim do czynienia. Walka z takimi okolicznościami jest mocno skomplikowana, co związane jest głównie z tym, że malutkie robaczki w kuchni mają bardzo duże zdolności do szybkiego rozmnażania się. Już w ciągu jednego dnia są w stanie pomnożyć swoją liczebność. Oznacza to, że zauważając je u siebie należy bardzo szybko wprowadzić skuteczne rozwiązanie. Najbardziej polecane jest zastosowanie dezynsekcji, która to jest obecnie wykonywana przez wiele firm.

Jak mogą wyglądać małe robaczki w kuchni?

Zauważając u siebie białe robaki w kuchni często zastanawiamy się nad tym co to za rodzaj owadów oraz czy są one dla nas niebezpieczne. Jest to kolejne trudne pytanie, ponieważ gatunków owadów, które lubią zadomowić się w warunkach mieszkania jest wiele. Owady o brązowym ubarwieniu oraz stosunkowo niewielkich rozmiarach to pluskwy, prusaki, mole bądź mączniki młynarki. Mole, z nich wszystkich są najczęściej występującym gatunkiem, który właśnie często chowa się w produktach ze sklepu. Początkowo są to białe larwy w kuchni, które później zamieniają się w latające, małe owady. Robaki w kaszy o białym ubarwieniu to rybiki cukrowe oraz larwy spuszczela. Wszystkie z tych owadów mogą okazać się szkodliwe dla człowieka gdyż robaki w kuchni zawsze mogą przenosić różnego rodzaju choroby. Pluskwy natomiast charakteryzują się tym, że mogą zostawiać niewielkie ukąszenia na ciele człowieka, co również jest raczej niemile widzianym aspektem.

Co jeśli w naszej kuchni zadomowią się małe, czarne robaczki w szafkach kuchennych?

Sytuacja, kiedy w naszej kuchni pojawiają się robaki może wydawać się beznadziejna. Otóż z pewnością nie należy panikować tylko zacząć działać jak najszybciej. Będzie to bardzo pomocne w szybkim wyeliminowaniu problemu. Pierwszym krokiem jaki należałoby podjąć jest pozbycie się wszelkich opakowań z jedzeniem suchym. Chodzi tu głównie o kasze, ryże czy płatki czyli miejsca, w których najchętniej przebywają takie gatunki zwierząt. Wynika to z tego, że nie ma możliwości przesiania tak produktu aby oddzielić go od owadów. Dodatkowo są to zarazki, które mogły się już rozprzestrzenić w opakowaniu. Skuteczną metodą jest także oczyszczenie przestrzeni kuchennych czyli odkurzenie szafek i dokładne ich umycie. Jest to ważne, ponieważ małe, czarne robaczki w kuchni bardzo szybko się rozmnażają, co oznacza, że samo wyeliminowanie już dorosłych osobników może nie być wystarczające. Do sprzątania świetnie sprawdzi się woda z octem.

Istnieje również szereg domowych sposobów, dzięki którym robaki w kuchni będą skutecznie zniechęcone do pojawiania się na naszej przestrzeni. Będą to oczywiście różnego rodzaju zapachy, na które owady te są wrażliwe. Duża popularnością cieszą się goździki czy liście laurowe. W szafkach można zastosować również pieprz oraz cynamon. Jest to dość łatwe, gdyż tego typu przyprawy raczej większość osób posiada, dzięki czemu likwidację wroga można rozpocząć od razu. Innym sposobem będzie zastosowanie olejków o zapachu wanilii oraz cytrusów. Można umieścić je na wacikach oraz pozostawić w różnych częściach szafek. Będzie to dobra opcja nie tylko w trakcie walki z owadami ale także jako rozwiązanie zabezpieczające przed ich ponownym pojawieniem się.

Dezynsekcja – czy jest to metoda bezpieczna i skuteczna?

Niektóre osoby nie chcą stosować domowych sposobów, gdyż chcą mieć całkowitą pewność wyeliminowania owadów. Jest na to oczywiście rozwiązanie w postaci dezynsekcji. Zabieg ten jest bardzo popularny i wykonywany w sposób szybki. Jego głównym celem jest całkowite wyeliminowanie wszelkiego rodzaju robaków z mieszkania. Zarówno białe larwy w kuchni, jak również karaluchy czy pluskwy mieszczące się w innych częściach domu zostają usunięte. Po wykonaniu takiego procesu ma się pewność, że żaden osobnik nie przetrwał. Co ważne jest to metoda, która wcale nie jest droga, a za to jej rezultaty są bardzo obiecujące. Profesjonaliści wykonują to w sposób skrupulatny oraz dokładny. Dysponują sprawdzonymi środkami oraz sprzętem, dzięki czemu szybko unicestwiają robaki. Przeprowadzenie takiego zabiegu nie jest szkodliwe dla człowieka

Jak uchronić się przed robakami?

Mając za sobą likwidację robaków większość osób zastanawia się nad tym co zrobić aby to się nie powtórzyło. Kluczowe będzie tutaj regularne przeprowadzanie porządków. Chodzi tu głównie o przestrzeń kuchenną i regularne sprawdzanie produktów spożywczych. Również dobrze jest wprowadzić nawyk kontroli produktów przyniesionych ze sklepu aby w razie wystąpienia robaków natychmiast pozbyć się takiego ryżu czy kaszy.